Am plecat sa vad India pentru prima data, singura. Eram extrem de emotionata, insa am fost primita cu caldura de partenerii nostri care m-au facut sa ma simt in siguranta de cand am ajuns in aeroport. Am avut ocazia de a vizita o parte din statul Rajasthan, situat in nordul Indiei si faimos pentru forturi si palate.
Calatoria a inceput in New Delhi, iar dupa un transfer cu autocarul de 5 ore am ajuns in Jaipur, capitala statului Rajasthan, cunoscut sub numele de Orasul Roz. Din turul de oras nu puteau lipsi Hawa Mahal, fortul Amber, Muzeul Palatului si observatorul Jantar Mantar. Hawa Mahal, cunoscut si sub numele de Palat al Vanturilor, este emblema orasului si are 953 de ferestre inalte, folosite de doamnele din palat pentru a privi lumea exterioara fara a fi vazute. Fortul Amber a fost resedinta domnitorilor din Rajput, este construit din gresie rosie si marmura, in stilul architectural Rajput. Muzeul Palatului este o resedinta regala si fostul sediu administrativ al conducatorului statului Rajasthan, iar o parte din acesta este in zilele noastre muzeu. De remarcat in interiorul muzeului sunt: colectia de haine regale formata din rochiile printeselor, reginelor si ale Maharaja, precum si casa de oaspeti regala, Mubarak Mahal, o cladire construita in 3 stiluri – Mughal, Rajput si britanic.
Langa Jaipur, la doar 45 km, se afla oraselul Samode care in trecut apartinea proprietarilor cunoscuti ca „zamindars” (hindi) ai principalelor thakurs din statul Amber. Astazi, Samode Palace, Samode Haveli and Samode Bagh (Garden), monumente si structuri de patrimoniu construite de nobilii feudali cu titlul ereditar de „Maha Rawal” sau „Maha Saheb”, au fost vandute unui lant hotelier si astfel pot fi vizitate si chiar locuite. Am putut sa traiesc pentru o zi ca un “maharajah” in Samode Palace. Initial, acesta a fost construit drept fort, iar la inceputul secolului al XIX-lea a fost transformat in palat. Proprietatea imbina noul cu vechiul armonios. Poti dormi in camerele regale, dar poti si sa inoti intr-o piscina moderna sau sa te bucuri de facilitatile unui spa. Experienta unei nopti la palat este de neuitat.
Am parasit zona Jaipur pentru a ajunge in Orasul Albastru, Jodhpur. Pe drum am facut un popas in Pushkar, loc de pelerinaj pentru hindusi si sikh, cu multe temple. Am vizitat Templul Brahma si am simtit atmosfera indiana autentica pe strazile acestui orasel mai putin turistic. Fiind cunoscut in special ca oras religios, multe persoane de etnie roma nomada manufactureaza diverse obiecte din cupru si le comercializeaza pentru pelerinii veniti din intreaga tara in zona templelor.
In Jodhpur am vizitat Fortul Mehrangarh, un complex de cladiri situat la 122 m altitudine deasupra orasului, construit in secolul al XIV-lea. Fortul este decorat cu panouri sculptate si ferestre cu modele rafinate din gresie rosie. De asemenea, in muzeul palatului se gaseste o colectie de instrumente muzicale, costume si piese de mobilier. Langa fort poate fi vizitat si crematoriul de marmura si cimitirul familiei regale. La iesirea din fort, aleea principala face intrarea in Orasul Albastru. Casele sunt varuite in culoarea albastra pentru a fi mai racoroase vara si a feri locuitorii de insecte. Am participat si la o lectie de gatit in una dintre casele localnicilor, unde am baut cel mai bun masala chai din India. Aici am aflat despre kit-ul de condimente ce nu lipseste din nicio casa indiana: sare, coriandru, turmeric, chimen, boabe de mustar si ardei iute.
Am plecat din Jodhpur spre Orasul Alb, Udaipur, pe un traseu de 250 km prin munti. La jumatatea drumului se afla Templul Ranakpur, un templu Jainist deosebit de frumos, cu peste 1400 de coloane de marmura sculptate delicat. Precum este obieceiul in fiecare templu, trebuie sa te descalti la intrare. Aici se plateste o taxa de fotografiere pentru a putea face poze in templu, dar taxa este modica si merita platita pentru minunatiile de aici.
Cel mai romantic oras din Rajasthan, Udaipur, este construit pe malul a 7 lacuri, dintre care cel mai frumos si faimos este Lacul Pichola, pe malul caruia este construit Palatul Regal, iar pe insula din acest lac se afla un alt fost palat regal care astazi este hotel - Lake Palace, cunoscut din filmul Octopussy din seria James Bond. Complexul Palatului Regal este impartit in trei: resedinta regala, muzeul palatului si hotelul Fateh Prakash. Am vizitat Muzeul Palatului Regal ce ofera o panorama superba asupra orasului. Este grandios si are ferestre lucrate in filigran. De asemenea, am vizitat Templul Jagdish, situat langa Palatul Regal, si Gangaur Ghat, aflat pe malul Lacului Pichola, unde atat localnicii cat si turistii vin sa petreaca timpul liber.
Desi India nu era in topul destinatiilor in care imi doream sa ajung, a reusit sa ma cucereasca din prima clipa si sa ma faca sa imi doresc sa o descopar din ce in ce mai mult. Ospitalitatea localnicilor, contrastul dintre clasele sociale, magia palatelor si forturilor si spiritualitatea templelor te fac sa vrei sa te intorci din nou aici. Urmatorul obiectiv pe lista mea: Taj Mahal 😊